مراسم اختتامیه شانزدهمین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی برپا شد
مراسم اختتامیه شانزدهمین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی برپا شد
سه شنبه 26 آبان 1388
مراسم  اختتامیه شانزدهمین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی برپا شد
مراسم اختتامیه شانزدهمین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی برپا شد

گزارش تصویری :: مراسم پاياني شانزدهمين دوره‌ي كتاب سال دانشجويي در سالن شهید مطهری دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.


به گزارش روابط عمومی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی، در اين مراسم  ابوالفضل حسني - معاون آموزشي دانشگاه تربيت مدرس -  ضمن ارايه گزارشي از تعداد دانشجويان اين دانشگاه، گفت: دانشگاه تربيت مدرس از همان آغاز فعاليتش به فرمان امام (ره) رسالت تربيت نيروهاي انساني دانشگاه ها را به عهده داشته است.


 سعيد پورعلي - معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي - با خيرمقدم به حاضران، به خواندن بخشي از بيانات مقام معظم رهبري درباره‌ي كتاب و كتاب‌خواني پرداخت و در ادامه گفت: به نظر مي‌رسد پيشنهاد‌هاي دبيرخانه‌ي جشنواره‌ي كتاب سال دانشجويي امكان بازخواني مجدد را براي ما فراهم آورده كه بخواهيم در رسانه‌ها و دستگاه‌هاي دولتي به آن‌ها‌ توجه جدي داشته باشيم.


 وي در ادامه هفته كتاب را يكي از مهمترين راه هاي ترويج فرهنگ كتاب و توليد كتاب و كتابخواني خواند و اعلام كرد: در اين ميان نبايد نقش نظام آموزش، خانواده و نقش رسانه ها را در ترويج كتابخواني ناديده بگيريم.


تشكيل كميسيون‌هايي در وزارتخانه‌ها براي ترويج كتاب‌خواني، تشكيل بسيجي براي تجهيز كتابخانه‌ها، حركت مجدانه و مسؤولانه از سوي مراكزي مثل صدا‌وسيما و مطبوعات براي توسعه‌ي كتاب، حمايت دولت و بويژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از چاپ و نشر كتاب با هدف بالا رفتن تيراژ، حمايت از ناشران و دست‌اندركاران امر كتاب، اختصاص منابع مالي و تسهيلات قرض‌الحسنه به مؤلفان، بويژه مؤلفان دانشجو، از جمله پيشنهادات مورد اشاره در صحبت‌هاي پورعلي بود.


در ادامه، پرويز كردواني - استاد، پژوهشگر نمونه و چهره‌ي ماندگار علمي - در سخناني گفت: جهاد دانشگاهي در طول 30 سال فعاليت خود خدمات ارزنده اي در توسعه علمي داشته است كه اين خدمات قابل تقدير است.


وي با اشاره به همكاري خود با اين سازمان افزود: من تا كنون با همكاري جهاد دانشگاهي سفرهاي علمي متعددي به سمنان داشته ام كه حاصل اين پژوهش هاي اين سفرها در كتاب ارزشمندي با عنوان «گردشگري كوير در ايران» به سه زبان فارسي، عربي و انگليسي منتشر خواهد شد.


كردواني در ادامه با تاكيد بر ضرورت تشويق دانشجويان مولف و پژوهشگر تصريح كرد: بايد دانشجويان را تشويق كنيم كه به جاي تحقيق درباره مناطق ديگر درباره ولايات خودشان، تز بگيرند، امروز درباره استان ها تحقيقات زيادي شده است اما هنوز درباره مناطق روستايي تحقيقات برجسته اي نشده است.


وي با بيان اينكه بهترين كار آشنايي با كتاب و نوشتن كتاب است، خاطرنشان كرد: دانشجويان نبايد فكر كنند با تاليف يك كتاب كار آنها تمام است آنها بايد مدام فكر كنند و يافته هاي خود را تكميل كنند، البته بايد توجه داشته باشيم كه امكانات براي اين كار فراهم نيست.


اين چهره ماندگار ادامه داد: كلاس دانشگاه، كلاس كنفرانس است نه كلاس درس، دانشجو بايد خود به دنبال علم باشد و مسئولان نيز امكانات اين دانش اندوزي را در دانشگاه ها فراهم كنند.


كردواني متذكر شد: كساني كه كتاب مي نويسند باسواد و عاشق كارشان هستند و چون عاشق تاليف كتاب هستند، خسته نمي شود و كسي مي تواند احساس خستگي نكند كه مطالعه بيشتري داشته باشد و مسئولان ما بايد امكان مطالعه بيشتر را در دانشگاه ها فراهم كنند.


معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي نیز در شانزدهمين جشنواره كتاب سال دانشجويي با اشاره به نامگذاري هفته آخر آبان به عنوان هفته كتاب گفت: روز 24 آبان در تقويم رسمي به عنوان روز كتاب و كتابخواني نامگذاري شده است اما به دليل حجم بالاي برنامه‌ها برگزاري آنها در يك روز مقدور نبود و در طول يك هفته انجام مي‌شود.


وي افزود: در هفته كتاب امسال سعي شده برنامه‌ها بهتر از سال قبل باشد و اين برنامه‌ها با مشاركت نهادهاي دولتي، غيردولتي و انجمن‌هاي فرهنگي مرتبط با نشر برگزار شود و وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامي تنها هماهنگ‌كننده برنامه‌ها باشد.


پرويز در ادامه تصريح كرد: حدود 450 عنوان برنامه براي اين هفته در نظر گرفته شده است و برنامه‌ها به گونه‌اي هماهنگ شده كه در هر روز يك برنامه برگزار شود. از سوي ديگر برنامه‌هاي ما در شانزدهمين دوره هفته گسترده‌تر از دوره‌هاي گذشته است.


وی با اشاره به اين‌كه كارنامه جشنواره شانزدهم نشان مي‌دهد تاليف از ترجمه پيشي گرفته است، گفت: "مسوولان و دست‌اندركاران حوزه‌ نشر با برنامه‌ريزي‌هاي مدون و مناسب بايد از آثار تاليفي دانشجويان كه آميخته با تفكر ايراني و انديشه پژوهش اند،حمايت كنند.


محسن پرويز در جمع مولفان و مترجمان دانشجوي حاضر در اين مراسم با بيان اين مطلب افزود:‌ دوران دانشجويي زمان مناسبي براي تاليف و نگارش كتاب است، زيرا بهترين دوران مطالعه و علم‌آموزي در زندگي هر فرد به شمار مي‌آيد.


وي ادامه داد: پايه‌هاي دانش و دانش‌آموزي در دانشجو بايد استوار شود تا در سال‌هاي آتي كه در سراشيبي خستگي مي‌افتد، از تجربيات و اطلاعات خود نيز بهره‌ گيرد.


پرويز، با اشاره به افزايش آثار تاليفي دانشجويان در اين جشنواره اظهار داشت: اگرچه آثار ترجمه شده داراي اهميتند ولي ترجمه نسبت به تاليف كار ساده‌تري است.


معاون امور فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در بخش ديگر از سخنان خود بر لزوم توجه به پايان‌نامه‌هاي دانشجويي تاكيد كرد و گفت: هر ساله دانشجويان بسياري در سه مقطع كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكترا فارغ‌التحصيل مي‌شوند. هر يك از اينان پايان‌نامه‌اي دارند كه پس از دفاع در كتابخانه‌ها قرار مي‌گيرند.


دكتر پرويز تصريح كرد: بسياري از اين پايان‌نامه‌ها قابليت تبديل شدن به كتاب را دارند و گاهي شاهديم كتاب‌هاي برگزيده در جشنواره‌هايي چون كتاب سال يا كتاب فصل، پايان‌نامه‌هاي دانشجويي اند.


وي با بيان اين‌كه پايان‌نامه‌هاي دانشجويي نبايد در كتابخانه‌ها محبوس شوند، افزود: بهتر است كارگروهي تخصصي در دو وزارتخانه علوم، تحقيقات و فناوري و بهداشت، درمان و آموزش پزشكي راه‌اندازي شود و امكان انتشار پايان‌نامه‌هاي دانشجويي به صورت كتاب را بررسي كنند.


وي با بيان اين‌كه در سال‌هاي اخير سعي شده در برگزاري مراسم با نهادهاي دولتي و غيردولتي مرتبط با حوزه نشر همكاري شود، اظهار داشت: خوشبختانه جشنواره كتاب سال دانشجويي با جريان هفته كتاب پيوند خورده و موجب ايجاد موج دلگرمي در ميان قشر دانشجو شده است.


در ادامه اين مراسم، دبير شانزدهمين جشنواره كتاب سال دانشجويي با ارايه گزارشي درباره جشنواره امسال گفت: درجشنواره شانزدهم حدود 502 اثر به دبيرخانه رسيد كه در اين ميان 62 درصد آثار تاليفي و 16 درصد ديگر آثار ترجمه شده‌اند.


محمد سلگي با بيان اين‌كه بخش عمده كتاب‌هاي ارسالي به جشنواره در دو موضوع علوم پزشكي و علوم انساني اند، اظهار داشت: انتشارات دانشگاه‌هاي دولتي در اين جشنواره حدود 91 درصد آثار را به خود اختصاص داده‌اند و سهم كتاب‌هاي آقايان 81 درصد و بانوان 19 درصد بوده است.


وي ادامه داد: در جريان داوري كتاب‌هاي رسيده به دبيرخانه جشنواره، 13 كتاب به عنوان اثر برگزيده و 21 كتاب در بخش آثار شايسته تقدير معرفي شده‌اند.


سلگي همچنين از تشكيل كانون برگزيدگان جشنواره كتاب سال دانشجويي خبر داد و افزود: اين كانون با هدف گردآوري و هم‌افزايي استعدادهاي جوان و پوياي نويسنده در حوزه كتاب‌هاي دانشگاهي از سال گذشته فعاليت‌هاي خود را آغاز كرده است.


همچنين حميدرضا طيبي - رييس جهاد ‌دانشگاهي - در سخناني در اين مراسم گفت: كتاب ناب كه حاصل توليدات علمي و فناوري هاي ايران باشد، اغلب توسط دانشجويان دوره دكترا و كارشناسي ارشد توليد شده و آنها بيشترين سهم را در تاليف اين كتاب ها دارند.


وي با اشاره به طرح مباحثي درباره لزوم اجراي اصل 44 قانون اساسي، خصوصي سازي و هدفمند كردن يارانه ها گفت: اين مباحث به دليل اينكه تاثير زيادي به زندگي روزمره مردم دارند، از اهميت خاصي برخوردار هستند، اما ما نبايد در تشخيص مسائل اصلي كشور اشتباه كنيم، شعارهايي مثل اجراي اصل 44 قانون اساسي، هدفمند كردن يارانه ها و ... بحث هاي فرعي است و ما بايد براي رسيدن به توسعه، توسعه علمي و فناورانه داشته باشيم و محور پيشرفت ما توسعه علمي باشد.


طيبي، توسعه فرهنگي را در كنار توسعه علمي از ديگر محورهاي پيشرفت و توسعه كشور خواند و تصريح كرد: براي اينكه تحقق جامعه فرهنگي دانش بنيان كه در ان سعادت اخروي و دنيوي مردم مدنظر قرار گيرد، بايد متكي به توليد علم و دانش در كشور خود باشيم.


رييس جهاد دانشگاهي، اضافه كرد: در سال هاي اخير بيشتر به مسائل توسعه پرداختيم و بيشترين توجهمان بر ايجاد صنايع متمركز شده است و خيلي به منشاء توسعه كشور كه توليد علم بومي است و منجر به خلق و توليد ثروت در كشور مي شود، توجهي نداريم.


وي اظهار داشت: رويدادي كه تابه حال در كشور ما بوده بي توجهي به منشاء دانش بوده است، گاهي اين توجيه ها وجود داشته كه هزينه رسيدن به دانش يك طرح علمي به اندازه اي زياد است كه ما بايد اين پروژه را از خارج وارد كنيم. در حاليكه اين توجيه اشتباه بزرگي است. اگر ما صاحب دانش نشويم در حلقه اي گير مي افتيم كه بيرون آمدن از آن دشوار است.


وي ادامه داد: رقابت پذيري و ارتقا بهره وري در گرو رابطه مستقيم ما با توليد دانش و روي آوردن به تكنولوژي هاي استراتژيك است و رسيدن به اين نقطه خود در گرو توسعه فرهنگي و علمي است.


طيبي در ادامه متذكر شد: انسان فرهنگي كسي است كه به قانون احترام مي گذارد و با پرهيز از كارشكني، قانون را وسيله اي براي خدمت به مردم قرار مي دهد، همچنين انسان فرهنگي كسي است كه ثروت را براي توليد ثروت و نه نابودي آن به كار مي گيرد. ما نفت را داريم كه مي تواند براي ما خطوط اعتباري ايجاد كند و به توليد علم و صدور آن به كشورهاي ديگر كمك كند.


رييس جهاد دانشگاهي در ادامه بيان كرد: اگر ما شعار «نه غربي و نه شرقي» سر مي دهيم، بايد الگو ارايه دهيم، با ارايه الگويي مناسب است كه مردم اين شعار را مي پذيرند. امروز نيز بايد صاحب اقتدار و اقتصاد قوي باشيم تا هم بتوانيم بازدارندگي كرده و هم براي مردم رفاه ايجاد كنيم.


طيبي در ادامه توسعه علمي و فناورانه را در گرو عزم جدي دولت دهم خواند و اظهار داشت: بايد دولت دهم در اجراي نقشه جامع علمي كشور كه منشاء توسعه كشور است، مصر باشد و با عزمي جدي اين نقشه را كه نقشه راه توسعه علمي و فناورانه كشور است، اجرا كند.


وي در بخش ديگري از سخنانش تلاش جهاد دانشگاهي را نشان دادن الگويي موفق از توانمندي هاي جوانان كشور خواند و تصريح كرد: اين توانمندي ها در جوانان ما وجود دارد كه در مرز توليد ثروت و علم حركت كنند و الگوهاي موفقي را هم ارايه كنند.


رييس جهاد دانشگاهي برگزاري كتاب سال دانشگاهي را يكي از برنامه هاي اين سازمان براي ارايه الگويي از توانمندي هاي جوانان عنوان كرد و گفت: نشر علم بسيار اهميت دارد، ما بايد علم خود را با كمترين هزينه توليد كنيم و آنها را با ساده ترين راه كه چاپ كتاب است به ديگران منتقل كنيم.


طيبي در پايان همچنين با اشاره به اهميت و ضرورت ترجمه در توسعه خاطرنشان كرد: ترجمه راهي است كه مي تواند به سرعت ما را در جريان آخرين يافته هاي علمي كشورهاي ديگر قرار دهد، بنابراين بايد حوزه ترجمه نيز براي رسيدن به توسعه مورد توجه ما قرار گيرد.


در پايان اين مراسم با حضور حميدرضا طيبي، محسن پرويز، حجت‌الاسلام حبيب محمدنژاد - معاون پژوهشي نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه‌ها -، سعيد پورعلي و پرويز كردواني، از برگزيدگان شانزدهمين دوره‌ي كتاب سال دانشجويي تقدير شد.



 


 


 


 


 


 


تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved